Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Viename iš fakultetų

Per Užsienio fakulteto Kalbų mėnesį anglų kalbos grupės praplėtė savo akiratį, iš grupės narių sužinoję įdomių istorijų iš Didžiosios Britanijos gyvenimo ir net pasipuošusios anglišku stiliumi vaišinosi popietės arbata.

***

22 05 17 anglu 1

Anglijoje vis dar gyva popietės arbatos tradicija. Anglai taip pamėgo šį gėrimą, kad jis tapo neatsiejama jų kasdienio gyvenimo dalimi ir madingų socialinių reiškinių. XX a. devintame dešimtmetyje visuomenės moterys apsirengdavo ilgus chalatus, pirštines ir skrybeles prie popietės arbatos, kuri paprastai būdavo patiekiama salone nuo 16 iki 17 valandos.

Tradicinę popietės arbatą sudaro arbata su grietinėle ir užkandžiai: įvairūs skanūs sumuštiniai, paplotėliai, pyragaičiai, biskvitas su uogiene ir sviestiniu kremu.

Mūsų 19-ta anglų kalbos grupė, atliepdama į Užsienio kalbų fakulteto kvietimą, per užsiėmimą surengė šią tradicinė popietę. Gėrėme arbatą bei kavą ir bendravome apie viską ir apie nieką. Apie orą, pomėgius, tradicijas, įdomias moteris. Diskutavome kas Lietuvoje aktualiau:kava ar arbata?“ - pasakojo grupės atstovė Danutė Stasiulienė.

***

22 05 17 anglu 2

Tikriausiai daug kas matė britų televizijos serialą „Dauntono abatija“’. Tai istorinė drama, sukurta pagal Julian Felouwes scenarijų. Jame vaizduojamas aristokratiškos Kraulių šeimos ir jų tarnų gyvenimas išgalvotame dvare Dawnton Abbey XX amžiaus pradžioje. Gyvenimas pilname tarnų dvare buvo tarsi sudarytas iš dviejų pasaulių: viršutinio – aristokratų ir apatinio – jų tarnų.

Mūsų dienomis daug didžiųjų senovinių Anglijos dvarų yra nupirkę turtuoliai iš užsienio, bet daugumą darbų, kuriuos tarnai atlieka filme, iki šiol atliekami dvaruose, tik yra šiuolaikiškesni. “Lūkesčiai ir standartai išliko tokie patys“, – sako Luis Coelho, vyriausias Higclere Castle liokajus. „Patarnaudama lordui ir jo šeimai liokajų komanda vis dar rengiasi frakua, o stalo serviravimas ir maisto pateikimas išliko toks pats – manau, kad tai yra puikios tradicijos, kurių visada laikysimės“, – sakė jis.

Šiais laikais išlaikyti didelį dvarą yra labai brangu. Šiuolaikiniai buities prietaisai palengvina namų ruošą ir tarnų reikia mažiau, tačiau liokajai turi turėti papildomų įgūdžių: mokėti dirbti kompiuteriu ir vairuoti automobilį. Privatūs dvarai vis dažniau atsiveria visuomenei: priima turistų ekskursijas, juos galima išsinuomoti, todėl namų ūkio darbuotojai privalo patarnauti ne tik šeimininkų šeimai, bet ir lankytojams. Pavyzdžiui, savaitgalio viešnagė tokiame dvare kainuoja nuo 53 tūkst. dolerių“, - tokį pranešimą savo grupei parengė Stefanija Senulienė.

***

Kitame pranešime pasakojama apie šokoladą „After eight“.

Tai šokoladas su mėtų skonio įdaru, sukurtas žymaus britų konditerio Brian Sollitt 1962 metais. Gamybos proceso metu suformuojami maži kvadratinės formos šokoladukai, atpažįstami iš elegantiško įpakavimo: kiekvienas šokoladukas yra įpakuojamas į tamsaus pergamentinio popieriaus vokelį, o pastarasis - į pailgą tamsiai žalios spalvos dėžutę su savitu logotipu – stilizuotu laikrodžiu, rodančiu kelias minutes po aštuntos.

After eight“ šokoladas septintame–aštuntame dešimtmetyje buvo tapęs tam tikra britų kultūros dalimi - vakarienės pabaigoje pateikiant mažame puodelyje kavą, greta visada puikuodavosi populiarusis mėtinis šokoladukas“, - pasakojo pranešimo autorė Danutė Karpavičienė.

***

Istorija pasakoja apie karališkuosius korgius – mylimus britų karalienės Elžbietos II šunis. Pirmąjį korgį, mažą šuniuką vardu Dookie, karalius George'as VI parnešė į namus 1933 metais savo 7 metų jaunajai princesei Elžbietai ir jos seseriai Margaretai.

1944 metais karalienės Elžbietos II aštuoniolikto gimtadienio proga tėvas padovanojo jai korgių patelę vardu Susan. Daugiau nei 50 metų visi karalienės korgiai buvo kilę būtent iš šios mylimos augintinės. Pastaraisiais metais karalienė turėjo 4 šunis – du korgius, vieną dorgį ir vieną koker spanielį.

Karalienės Ežbietos II šuneliai mėgaujasi prabanga: specialus maistas, kambarys rūmuose, kapinės ir absoliuti pagarba – karalienė niekad nepakentė juokelių apie savo augintinius. Šunims vakarienę tradiciškai patiekia liokajus, tačiau kartais jais pasirūpina ir pati karalienė“, - pranešimą savo grupei parengė Nijolė Jonaitienė.

***

Kita grupės atstovė Laima Baltėnienė demonstravo filmą „Sodininkas Alanas Titchmarshas“.

Filmas pasakoja apie Alaną Titchmarshą - garsų anglų sodininką, sodininkystės ekspertą, televizijos laidų vedėją, rašytoją. Pradėjęs dirbti profesionaliu sodininku ir sodininkystės žurnalistu, jis veda televizijos sodininkystės programas. Sodininkystės temomis parašė 30 knygų ir daug straipsnių, užsiima labdaringa veikla, su savo komanda kurdamas sodus neįgaliesiems, karo veteranams, daugiavaikėms šeimoms“, - taip filmą pristatė Laima Baltėnienė.

Užsienio kalbų fakulteto informacija

Grupių nuotraukos

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

DĖMESIO! NEMOKAMOS MANKŠTOS SENJORAMS VILNIAUS KULTŪROS, PRAMOGŲ IR SPORTO RŪMUOSE (ŽIRMŪNŲ G. 1E) PIRMADIENIAIS IR TREČIADIENIAIS NUO 10 VAL. IR NBA AKADEMIJOJE (ŽEMYNOS G. 14) ANTRADIENIAIS NUO 8 VAL. 45 MIN. IR KETVIRTADIENIAIS NUO 8 VAL. 55 MIN.