Viename iš fakultetų

Gausiai susirinkę sveikos gyvensenos fakulteto klausytojai įdėmiai klausėsi Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Mikrobiologijos skyriaus, Parazitologijos poskyrio medicinos biologės Reginos Virbalienės paskaitos apie dažnai nematomus, bet jaučiamus parazitus.

Parazitai – tai gyvi organizmai, kurie gyvena kituose gyvuose organizmuose ir sukelia jiems tam tikrą poveikį. Yra žinomos trys klasės parazitų, kurie gali apsigyventi žmogaus organizme: protozoa, helmintai (kirmėlės) ir ektoparazitai. Protozoa ir helmintai dažniausiai pažeidžia žmogaus virškinamąjį traktą, nes veisiasi žarnyne, o vadinamieji ektoparazitai pažeidžia odą, tai gali būti niežus sukeliančios erkutės ir kt.

Apie tai ir buvo kalbama bei diskutuojama paskaitoje apie parazitus, kurie gali ir gyvena žmogaus kūne.

Lektorė pabrėžė, kad žmogaus organizme gali parazituoti daugiau kaip 200 rūšių helmintų (kirmėlių) ir apie 20 rūšių pirmuonių (vienaląsčių). Parazitais galima užsikrėsti per užterštus kirmėlių kiaušinėliais, lervutėmis ir pirmuonių cistomis maistą, vandenį, dirvožemį, aplinką, per vabzdžių įkandimus.

Parazitai gali silpninti imunitetą, todėl organizmas tampa imlus įvairioms infekcijoms. Ypač tai stipriai pasireiškia vaikams. Jie savo ūgiu ir svoriu pradeda atsilikti nuo bendraamžių, blogai mokosi, darosi nervingi ir nepaklusnūs.

Kaip atpažinti parazitus organizme? Užsikrėtus žarnyno helmintais ar pirmuonimis, gali pasireikšti virškinimo sistemos organų negalavimai, prasidėti alerginė reakcija į parazitų veiklos sukeltus veiksnius. Gali būti tokių simptomų: dilgėlinė, odos sausumas, alerginis dermatitas, konjuktyvitas, astminis bronchitas, alerginiai sąnarių skausmai.

Beje, pažymėjo R. Virbalienė, parazitai gali apsigyventi įvairiuose žmogaus organuose ir audiniuose mechaniškai juos žalodami, pasisavindami maisto medžiagas, nuodydami organizmą savo medžiagų apykaitos produktais.

Pasak pranešėjos, dabar, kai praktiškai kiekvienuose namuose gyvena katės, šunys ir kiti žmonių numylėtiniai, ypač aktuali liga yra toksokarozė. Ją sukelia šunų ir kačių askaridžių migruojančios lervos, kurios įjautrina organizmą bei sukelia organų ir audinių uždegimą. Žmogus, ir vaikai, gali karščiuoti, jausti bronchų ir žarnų spazmus, dažniausiai naktimis ima kamuoti varginantis sausas kosulys. Tokių parazitų lervos žmogaus organizme gali gyventi net keletą metų.

Lektorės R. Virbalienės nuomone, visuomet reikia atkreipti dėmesį į naujai atsiradusius simptomus ir stengtis skubiai patekti pas šeimos gydytoją. Patariama nesigydyti patiems ir nesivadovauti kaimynų ar interneto svetainių patarimais. Tokiais atvejais gali padėti išvengti nemalonių ligų tik medikas.

Lektorė pateikė laboratoriškai patvirtintų įvežtinių parazitinių susirgimų atvejų.

Būkite sveiki!

Viktorija Montvilienė, MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė

Asociatyvi wikipedija.org nuotrauka