Viename iš fakultetų

Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto (PTEF) klausytojai turėjo progą išgirsti politiko Egidijaus Vareikio dėstomą temą „Europos ateities modelis“. Ir sužinoti, kad yra tokia mokslo šaka – ateities studijos.

Kol rinkosi politika besidomintys klausytojai, E. Vareikis prisėdo prie pianino ir savo grojimu pagyvino atmosferą.

Pradėjęs paskaitą E. Vareikis teigė, kad atreities modeliavimo temomis leidžiamos knygos. Kai kurias iš jų pristatė per susitikimą su PTEF studentais.

Anot lektoriaus, nuolat atsitinka tai, ko nesitikima. „Negalime žinoti ateities, bet galime žinoti apie ateities galimybes“, - sakė jis.

Anot politiko, yra ateities dalykų, kurių tikimybę galima padidinti arba sumažinti.

E. Vareikio teigimu, žiniasklaida neretai yra klaidinanti, nes istorinius procesus mato linijoje. Tačiau linijinių procesų istorijoje yra nedaug, dauguma jų yra cikliški, tai yra vyksta pagal ciklus. Jie gali būti ir sudėtingos geometrijos ir sunkiai nuspėjami arba tiesiog atsitiktiniai. Ateities problemomis problemos tampa tada, kai joms nesiruošiama.

Politikas pasakojo, kad „juodąja gulbe“ vadinamas toks reiškinys, kurio nesitikima. Kaip pavyzdį minėjo koronaviruso pandemiją. „Pilkasis raganosis“ – tai reiškinys, kuris žinomas, bet ignoruojamas. Tarkime, klimato kaita kaip globalus dalykas, sveikatos blogėjimas, jei nesportuojama, kaip asmeninis. O ‘“vienaragis“ – kai nežinoma, ar yra toks reiškinys, bet į jį investuojama.

E. Vareikis stebėjosi, kad Europos Sąjungoje (ES) svarstoma, kaip gyventi senstančioje visuomenėje, o ne kaip ją atjauninti, tai yra, ką daryti, kad didėtų gimstamumas. Ir nuogąstavo, kad ES gali išnykti.

„Kokia ateitis kelia baimę ir norėtume tokios išvengti?“ – klausė politikas. Pasak jo, karas ir badas.

E. Vareikio teigimu, demokratija nebūtinai yra silpna, ji gali būti stipri, jei prisiimama atsakomybė.

Apie Lietuvą politikas atsiliepė gerai, sakė, kad mūsų šalis šiuo metu išgyvena renesansą. O lietuviai yra sumanūs.

Daugiau kaip valandą trukusioje paskaitoje E. Vareikis pateikė daug įdomių tezių ir įžvalgų. O jas iliustravo skaidrėmis.

Paskaitos skaidrės čia.

PTEF informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos