Viename iš fakultetų

,,Ar nenuostabu: lengvutė nuotaikos kaita taip pastebimai paveikia žmogaus balsą“.

Haruki Murakami

Įstabų žmogų - Juozą Šalkauską - balandžio pabaigoje turėjo garbės pamatyti ir išgirsti MČTAU literatai.

Labas rytas, malonūs klausytojai, o dabar – spauda“, - gerai prisimename Juozo Šalkausko balsą LRT radijo spaudos apžvalgoje. Viename Giedriaus Masalskio interviu Juozas pasakoja: „Mes (diktoriai) buvome klausomi, atpažįstami. Kai po darbo ar savaitgalį su draugais užeidavome į barą išgerti alaus, po kokio antro bokalo pradedi garsiau kalbėti, bičiuliai sakydavo: tu tyliau kalbėk, nes žmonės žiūri, kur čia išjungti radiją.“

Juozo Šalkausko turi daug gebėjimų: LRT radijo diktorius (juo dirbo net 44 metus), spaudos apžvalgininkas, ELTA fotokronikos vyriausias redaktorius, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos narys, ceremonmeisteris, renginių vedėjas, poezijos skaitovas, knygų garsintojas, kaklaraiščių kolekcininkas. 2005 m. jam suteiktas meno kūrėjo statusas. Ir tai dar ne viskas.

Juozo kaip renginių organizatoriaus profesionalumą rodo tai, kad jis bemaž 10 metų ne kartą yra vedęs svarbius renginius, tarp jų, pavyzdžiui, Lietuvos ir JAV prezidentų Valdo Adamkaus ir George'o W. Busho susitikimą.

Per susitikimą su Literatūros fakulteto klausytojais J. Šalkauskas iš pradžių papasakojo, kad dar nebaigęs mokyklos, dalyvavo „Kalba Vilnius“ paskelbtame konkurse į radijo diktorius. Įveikė du turus! Jau būdamas Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto studentu vėl dalyvavo konkurse. Perėjo trečią turą vienintelis iš trijų šimtų dalyvių!

Svečias skaitė Pauliaus Širvio, Bernardo Brazdžionio, Jono Strielkūno eilėraščius. Buvo proga pasigėrėti jo taip pažįstamu įtaigiu balsu ir aiškia tartimi. Juozas, mano nuomone, moka nukreipti nevalingą klausytojo dėmesį suinteresuotumo ir susikaupimo linkme. Tam jis, jautriai sekdamas auditorijos reakciją, panaudoja savo gerą dikciją, aiškią tartį, balso lankstumą, malonų ausiai tembrą, taupią emocinę paletę. Juozas prisipažino, kad niekada gyvenime nedirbo tokio darbo, kuris jam būtų nemielas. Mat jo veikla ir pomėgiai daugiausia siejasi vieni su kitais. Kad ir kaklaraiščių kolekcionavimas. Jo kolekciją sudaro daugiau kaip 2000 kaklaraiščių! Mums buvo pademonstruota apie 20 eksponatų. Kiekvienas iš jų turi originalumo žymę - kaklaraiščiai iš medžio, vilnos, netgi geležies ir gintaro. Stulbino, džiugino akį raštų ir simbolikos įvairovė. Mūsų dėmesiui taip pat buvo pateikti kaklaraiščiai, kokius nešiojo prezidentai G. W. Bushas ir V. Adamkus. Gėrėjomės jo, kaip fotografijos meistro, profesionalumu, vartydami meniškai išleistus albumus: Peru ir Kolumbija, Naujoji Zelandija, įžymių žmonių portretai.

Atsidėkojant už tokią nepamirštamą paskaitą, J. Šalkauskui įteiktas MČTAU Garbės nario, tautodailininko Romualdo Šimkūno meno kūrinys – Lietuvos herbas Vytis.

Renginyje dalyvavusiai rektorei dr. Zitai Žebrauskienei MČTAU klausytojams buvo pažadėtas renginys „J. Šalkausko kaklaraiščių kolekcija‘‘.

Mes dar susitiksime!

Jonas Kirtiklis, Literatūros fakulteto dekanas

Kristinos Sadauskienės nuotraukos