Viename iš fakultetų

Tautodailės fakulteto narės susitiko su tradicinių amatų meistre Vilija Ratautiene, kuri supažindino su vienu seniausių ir archaiškiausių audimo būdų – vytinėmis juostomis.

Kaip pasakojo V. Ratautienė, vytinės juostos turi ilgą istoriją ir senas tradicijas. Yra prielaidų manyti, kad toks audimo būdas atsirado maždaug prieš 6 tūkst. metų. Šio amato fragmentų Lietuvoje, Prienų rajone rasta net IV-V a. laikotarpio palaidojimų vietose.

Lietuvių kultūroje juostos buvo naudojamos praktiškai – kaip virvė, raištis, diržas, ant jų buvo kabinama vygė. Taip pat būta ir simbolinės reikšmės: objekto aprišimas uždarant objektą žiede, rate, arba jos pririšimas saugojo objektą nuo „piktų jėgų“. Juostos buvo naudojamos nuo gimimo iki mirties – jomis aprišdavo suvystytą kūdikį, naudojo vestuvių, laidotuvių apeigoms. Juostų dovanojimas reikšdavo artumą, simpatiją, draugystę, per audimo veiklą būdavo bendraujama su mitinėmis būtybėmis.

Nepaprastai įdomi tradicinių amatų meistrės V. Ratautienės paskaita ir praktiniai užsiėmimai, maloni bendrystė įsimins ilgam.

Henrika Ivancienė, Tautodailės fakulteto dekanė

Tautodailės fakulteto nuotraukos