Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Viename iš fakultetų

Užsienio kalbų fakultete vykstant Kalbų mėnesiui, ispanų grupės klausytojai kartu su savo dėstytojomis surengė virtualų susitikimą su svečiais iš Peru, Meksikos ir Argentinos. Interaktyvioje pamokoje grupės klausytojai daug sužinojo apie šių Lotynų Amerikos šalių istoriją, geografiją, tradicijas, pasitikrino savo ispanų kalbos žinias ir maloniai pabendravo.

22 04 08 ukf 2

Ar žinote, ką reiškia Peru esančio miesto Arequipa pavadinimas? Kas yra ,,pachamanca“? Kodėl meksikiečiai per mirusiųjų dieną išsidažo veidą ir apsirengia taip, kad atrodytų kaip skeletai? Ir kodėl meksikietiško gėrimo ,,mezcal“ butelyje turi būti kirminas? Atsakymus į šiuos klausimus ir dar daug kitų įdomybių apie Lotynų Amerikos šalis sužinojome ispanų kalbos virtualiame susitikime su svečiais iš Peru, Meksikos ir Argentinos.

Pirmasis renginio svečias – Giancarlo iš Peru. Jis mums papasakojo apie miestą, kuriame gimė – Arequipa, kuris senųjų vietinių gyventojų kalba reiškia ,,pasilikime čia“ (Ari-que pay). Giancarlo taip pat atskleidė perujiečių virtuvės paslaptis, papasakojo apie maisto gaminimo būdą po žeme (,,pachamanca“) bei prižadėjo kada nors mums pagaminti tradicinį jo šalies patiekalą – cevičė. Po pristatymo viena klausytoja mūsų svečio paklausė, kuo skiriasi Lietuva nuo Peru. Pašnekovas Giancarlo į klausimą atsakė taip: ,,Yra labai daug skirtumų tarp Lietuvos ir Peru, tačiau didžiausias yra tas, jog Lietuvoje daug ramiau ir saugiau nei Peru“.

22 04 08 ukf 3

Kelionę po Lotynų Amerikos šalis tęsė meksikietis Irving. Pristatymą jis pradėjo nuo trumpos Meksikos geografijos ir istorijos, o pasakodamas apie žymiausius Majų Imperijos karius – Águila (Erelis) ir Jaguar (Jaguaras) – savo pasakojimą papildė užsidėdamas šių karių kaukes. Žinoma, pristatymo nebuvo galima įsivaizduoti be nuostabių tradicinių meksikietiškų patiekalų, tik Irving įspėjo: visas meksikiečių maistas yra labai aštrus. Tuomet atėjo metas pakalbėti apie tradicinius gėrimus. ,,Ar žinote, koks yra tradicinis meksikiečių gėrimas?“, – paklausė mūsų svečias, o renginio dalyviai beveik vienbalsiu sušuko ,,Tekila!“. Irving tai patvirtino pademonstruodamas iš pačios Meksikos į Lietuvą atsivežtus tekilos ir mezkalio butelius. Mezkalis – tai labai populiarus alkoholinis gėrimas, panašus į tekilą, tik daromas iš kitokio tipo kaktusų. Irving pridūrė, jog tikras mezkalio butelis visuomet viduje turės kirminą, nes tai yra geros kokybės ženklas. Pristatymo pabaigoje mūsų svečias pasidalino rekomendacijomis, kur Vilniuje galima pasimėgauti autentiška Meksikos gastronomija.

22 04 08 ukf 4

,,Labas, kaip jums sekasi?“, – savo pristatymą lietuviškai pradėjo trečioji mūsų viešnia Adriana. Jos pristatymas buvo kiek kitoks nei kitų svečių, bet ne ką mažiau įdomus. Ispanų kalbos dėstytojos galėjo atsipūsti, nes Adrianai nereikėjo vertėjų – mergina puikiai supranta ir šneka lietuviškai. Ji pusiau ispaniškai, pusiau lietuviškai papasakojo apie save, savo šeimą ir veiklas. Pasirodo, Adrianos proseneliai buvo lietuviai, prieš Antrąjį pasaulinį karą pabėgę į Argentiną. Tačiau niekas iš jos šeimos lietuvių kalba nekalbėjo iki tol, kol Adriana nenusprendė savarankiškai išmokti prosenelių gimtąją kalbą ir prisijungė prie Argentinos lietuvių bendruomenės ,,Nemunas“, kurioje sužinojo apie mūsų papročius, šventes, kultūrą ir tradicinius patiekalus. Dabar Adriana didžiuojasi galėdama save vadinti lietuve, mat neseniai įgijo Lietuvos pilietybę. Mergina, kuri šiuo metu yra apsistojusi Vilniuje, pasakojo, jog dievina gyvenimą Lietuvoje, o paklausta, kiek planuoja čia pasilikti, atsakė: ,,Kiek įmanoma ilgiau“. Mūsų klausytojai uždavė daug klausimų Adrianai, nes buvo labai susidomėję jos istorija bei charizmatiška asmenybe. Dvi renginio valandos praskriejo nepastebimai, taigi atsisveikindami su Adriana sutarėme, jog būtinai dar susitiksime gyvai sužinoti daugiau apie ją ir jos gimtąją šalį.

22 04 08 ukf 5

Tiek dėstytojos ir jų draugai, renginio ,,La charla con los hispanohablantes“ pašnekovai, tiek klausytojai buvo dėkingi vieni kitiems, galėdami nuotoliniu būdu prisijungti ir dalyvauti įdomioje interaktyvioje pamokoje, kurios metu ne tik įgijo daugiau žinių apie ispaniakalbes Pietų Amerikos šalis, praktikavo ir taip pasitikrino savo ispanų kalbos žinias, taip pat maloniai pabendravo. Susitikimo metu netrūko juoko, muzikinių intarpų, smalsaus žvilgsnio, įdomių klausimų. Dėkojame už aktyvų dalyvavimą ir sakome iki kitų kartų. ¡Hasta la vista!

MČTAU ispanų kalbos dėstytojos Miglė Jauniškytė ir Samanta Jurjonaitė

Ekrano nuotraukos

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

DĖMESIO! NEMOKAMOS MANKŠTOS SENJORAMS VILNIAUS KULTŪROS, PRAMOGŲ IR SPORTO RŪMUOSE (ŽIRMŪNŲ G. 1E) PIRMADIENIAIS IR TREČIADIENIAIS NUO 10 VAL. IR NBA AKADEMIJOJE (ŽEMYNOS G. 14) ANTRADIENIAIS NUO 8 VAL. 45 MIN. IR KETVIRTADIENIAIS NUO 8 VAL. 55 MIN.