Buities kultūros fakultete

Buities kultūros fakulteto klausytojos žinių semiasi ne tik auditorijoje, bet ir parodose. Neseniai fakulteto senjorės lankėsi Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, kur susipažino su informatyvios, įdomios parodos „Žemė kėlė žolę“ eksponatais.

Muziejaus gidė maloniai pasitiko smalsias klausytojas, pasakydama, kad šiuo metu muziejus susilaukia nedaug lankytojų. Dėl to ji buvo nusiteikusi išsamiai supažindinti klausytojas su parodos eksponatais.

Paroda prasideda nuostabiais lietuvių liaudies menininkų kūriniais – simboliais papuoštomis lazdomis, kurių paskirtis buvo ne tik padėti sunkiai einančiam žmogui, bet ir parodyti žmogaus padėtį visuomenėje, jo pagarbą tradicijoms.

Klausytojų žemaičių džiaugsmui ir pasididžiavimui parodoje eksponuojama daug Žemaitijoje pagamintų kraičio skrynių. Nustebino didžiulės merginų skrynios ir visiškai mažos vyrų skrynelės.

Buities kultūros fakulteto klausytojoms labai svarbu buvo pamatyti didžiulę įvairių moters veiklos įnagių kolekciją: verpstės, kultuvės – ir visur simboliai, lydėję lietuvius visą gyvenimą (žalčiai, gegutės, gaidžiai, balandžiai).

Lietuvių kultūra tampriai susijusi su krikščionybe. Parodoje daug dėmesio skirta šventųjų statulėlėms: Jurgis ant balto žirgo kaunasi su slibinu, Izidorius, pasikinkęs arklių porą, Kazimieras su gėle rankoje.

Gerai nusiteikusios, praturtėjusios žiniomis ir emocijomis, Buities kultūros fakulteto klausytojos pažadėjo ir ateityje lankytis šiame muziejuje.

Buities kultūros fakulteto informacija

LNDM iliustracija