Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

urm2crop1

Projektas „Rusijos melo ir dezinformacijos, naudojamų agresijai pagrįsti, analizė ir demaskavimas“

Prioritetinė tema: „Atsparumo dezinformacijai ir hibridinėms grėsmėms stiprinimas“.

Projekto apibūdinimas

Lietuva gyvena informacinio karo sąlygomis. Mūsų visuomenei tampant vis labiau skaitmeninei, plinta ir dezinformacija, Rusijos revanšistinės teorijos. Kaip atskleidė, pvz., COVID pandemija, dezinformacija turi ypatingai žalingą poveikį pažeidžiamiems žmonėms. Didelė lengviau paveikiamų žmonių grupė yra senjorai ir pagyvenę žmonės.

Projekto tikslas

Supažindinti senjorus su dezinformacijos tema, kas ir kokiais kanalais skleidžia propagandą, kokias grėsmes tai kelia; parodyti būdus propagandai atpažinti, kaip elgtis su ja susidūrus ir taip kelti šios visuomenės grupės atsparumą nedraugiškai informacijai. Mokymų/diskusijos metu dezinformacijos ekspertai informaciją teiktų su esamais pavyzdžiais, detaliau parodytų, kaip veikia Rusijos skleidžiama agresyvi propaganda, įsigilintų į naratyvų sklaidą ir poveikį dabar ir istoriškai. Projekto dalyviams specialistai politologai skaitytų penkių paskaitų ciklą, kurio centre būtų ne tik Rusijos skleidžiamos dezinformacijos nagrinėjimas, tačiau ir platesnė istorinė perspektyva – rytų ir vakarų informaciniai laukai po Berlyno sienos griūties bei SSRS subyrėjimo. Po paskaitų ciklo ir tarpusavio diskusijų antroje projekto dalyje MČTAU senjorai savo žiniomis ir diskusijomis pasidalintų su vienos gimnazijos ir vienos kolegijos studentais ir dėstytojais rytų Lietuvoje ir atitinkamo rajono TAU nariais (konkretūs miestai, TAU ir mokymo įstaigos bus parinkti pradedant projektą gavus finansavimą ). Susitikimuose ir diskusijose dalyvautų ir diskusijas moderuotų patyrę specialistai.

Projekto tikslai ir uždaviniai, tęstinumo perspektyva

Projekto tikslas – detaliau paanalizuoti Putino ir jo aplinkos skleidžiamą propagandą apie „skriaudžiamą Rusiją“ ir agresijos prieš Ukrainą „pagrindimą“ kaip hibridinės ir dezinformacinės atakos prieš Lietuvą ir kitas šalis dalį ir centrinę ašį. Demaskuoti Putino ir jo ideologų atvirą ir užmaskuotą melą apie Rusijos tariamai ginamas kažkokias vertybes. Sustiprinti senjorų ir jaunimo kritinį mąstymą, padidinti atsparumą dezinformacijai ir tuo pačiu sumažinti vykstančių ir galimų hibridinių atakų poveikį.

Projekto uždaviniai:

1. Organizuoti paskaitų ciklą pagyvenusiems žmonėms (penkias (5) paskaitas) apie Putino Rusijos agresyvios politikos ištakas, tuo būdu stiprinant žmonių kritinį požiūrį į Rusijos skleidžiamą dezinformaciją.

2. Organizuoti protmūšį senjorams Putino ir jo aplinkos skleidžiamos dezinformacijos demaskavimo klausimais, gerinant trečiojo amžiaus universitetų klausytojų supratimą apie hibridines grėsmes;

3. Surengti senjorų susitikimus ir pokalbius/diskusijas su jaunimu ir rytinių rajonų TAU klausytojais pasitikrinant pagyvenusių ir jaunų žmonių požiūrį į dabartinę Rusijos agresiją ir jos skleidžiamą dezinformaciją.

4. Viešinti projekto veiklas.

Projekto įgyvendinimo vieta: Vilnius (MČTAU), du Rytų Lietuvos miestai – Ukmergė ir Švenčionys.

Projekto įgyvendinimo planas ir terminai

1. Paskaitų (5 paskaitos) ciklas MČTAU klausytojams – 2023 m. gegužės – spalio mėn.

2. MČTAU klausytojų protmūšis - 2023 liepos – lapkričio mėn. 10 d.

3. Dvi MČTAU klausytojų išvykos į rytų Lietuvos rajonus susitikti moksleiviais, studentais ir senjorais – 2023 rugsėjo – lapkričio mėn.

4. Projekto rezultatų analizė, ataskaitos ruošimas 2023 m lapkričio mėn. 15 d.

Projekto vadovas: dr. Vitalius Skaržinskas, MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto dekanas.

Projektą finansuoja: Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

 

 

SADM logo

 

INFORMACINĖS TECHNOLOGIJOS JUNGIA KARTAS

Siekdami mažinti vyresnio amžiaus žmonių technologinę, žinių bei emocinę atskirtį, kuri dar labiau išryškėjo pandemijos metu, Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas kartu su partneriais Kauno trečiojo amžiaus universitetu ir asociacija „Langas į ateitį“ 2022-2023 metais įgyvendina projektą “Informacinės technologijos jungia katras”, kurį finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Projekto tikslas:

Mažinti vyresnio amžiaus žmonių technologinę atskirtį, motyvuojant juos pažinti skaitmenines technologijas bendrystėje su jaunąja karta ir skatinant tobulinti jų skaitmeninius įgūdžius.

Uždaviniai:

1. Įvertinti senjorų IT mokymosi poreikius bei parengti mokymo medžiagą

2. Parengti jaunuosius mokytojus darbui su vyresnio amžiaus žmonėmis, organizuoti bendras jaunimo ir senjorų veiklas, stiprinant skirtingų kartų socialinius ryšius bei senjorų skaitmeninius gebėjimus.

3. Įsigyti vyresnio amžiaus žmonių gebėjimams ir įgūdžiams informacinių technologijų srityje ugdyti reikalingas priemones (įranga, programos) bei sustiprinti MČTAU ir Kauno TAU klausytojų pagrindinius skaitmeninius gebėjimus

2023 m. planuojamos veiklos:

Nr.1. Projekto praėjusių metų rezultatų ir tęsinio pristatymo renginys MČTAU bendruomenei. Daugiau informacijos

Nr.2. Projekto praėjusių metų rezultatų ir tęsinio pristatymo renginys Kauno TAU bendruomenei. Renginys įvyko 2023-01-24.  Daugiau informacijos

Nr.3. Mokymo medžiagos parengimas (papildymas naujais moduliais);

Nr.4. Jaunųjų lektorių parengimas senjorų mokymui (su naujais moduliais);

Nr.5. Bendri jaunimo ir TAU klausytojų IT užsiėmimai (pavasario sesija);

Nr.6. Bendri jaunimo ir TAU klausytojų IT užsiėmimai (rudens sesija);

Nr. 9. Vyresnio amžiaus žmonių apklausa. Apklausos tikslas įvertinti praėjusių metų mokymus, išsiaiškinti poreikius 2023 m. Daugiau informacijos 

Nr. 10. Mokymo medžiagos (naujai parengtų modulių) pritaikymas savarankiškam mokymuisi;

Nr. 11. Motyvacinės akcijos „Senjorų dienos internete“ organizavimas;

Nr. 12. Projekto uždarymo renginys MČTAU;

Nr. 13. Projekto uždarymo renginys Kauno TAU.

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

DĖMESIO! BALANDŽIO 29 D., PIRMADIENĮ, 16 VAL., A4 AUD. SUSITIKIMAS SU KANDIDATE Į LIETUVOS PREZIDENTES INGRIDA ŠIMONYTE. KVIEČIAME VISUS AKTYVIAI DALYVAUTI