Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Pastaruoju metu daug rašoma ir kalbama apie organizmo uždegiminius procesus. Vadinasi, tai - rimta šiuolaikinio gyvenimo rykštė, neaplenkianti daugelio iš mūsų. Bet kas būtent mūsų organizme „užsidega“, kodėl tai įvyksta ir kaip sau padėti?

24 04 10 SGF 1S

Uždegimas yra imuninės sistemos atsakas į bet kokį trauminį įvykį organizmo audiniuose – nuo smulkaus įbrėžimo iki gripo. Beveik kiekviena liga yra susijusi su tam tikro intensyvumo uždegimu, be to, jis laikomas ir pagrindine senėjimo priežastimi.

Šiuolaikinio gyvenimo ritmas, vakarietiška mityba ir patiriamas stresas skatina lėtinį uždegimą, kurio, pasak mokslininkų, anksčiau nebuvo. Tad pirmiausia reikėtų mažinti vartojamų apdorotų ir perdirbtų maisto produktų kiekį.

Apie tai MČTAU Sveikos gyvensenos fakultete ir vyko paskaita - diskusija „Maitinimosi ir gyvensenos poveikis uždegiminiam procesui“, kurią skaitė Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto ir Medicinos technologijų ir dietetikos Katedros antro kurso studentė Skaistė Rimeikaitė.

Lektorė pirmiausia priminė trumpą istoriją, kuria remiantis apie uždegimą kalbėta jau prieš šimtus metų, kad tai „vidinė ugnis“, kad Celsijus mokėjo apibūdinti uždegimą. Mokslininkas suprato kas yra patinimas, karštis, skausmas.

Būsimoji specialistė aiškiai išdėstė procesą, kurio pagrindu prasideda uždegimas; kas jį sukelia, kokios priežastys, koks jis gali būti (ūmus ar lėtinis), kokiu būdu patogenai patenka į organizmą, kokie yra ryškiausi simptomai prasidėjus uždegimui ir kurie organai pažeidžiami pirmiausia.

Uždegiminis procesas - tai apsauginė vietinė kraujagyslių, jungiamojo, nervinio audinio, humoralinių ir ląstelinių veiksnių reakcijų visuma į pažaidą.

Studentė atkreipė dėmesį į lėtinio uždegimo pažeidimus, išdėstė aplinkybes, kurios gali sumažinti lėtinio uždegimo procesus. Akcentavo optimalią kūno masę, sveikatai palankią mitybą, fizinį aktyvumą, streso ir žalingų įpročių valdymą.

Studentė S. Rimeikaitė pabrėžė sveikos mitybos įtaką norint išvengti uždegiminių procesų. Pristatė priešuždegiminės dietos ypatybes: kuo daugiau šviežio maisto, vengti perdirbtų produktų, riboti cukraus kiekį, didinti vaisių, daržovių, baltymų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, polifenolių, beta gliukozanų, skaidulų kiekius. Priešuždegiminė dieta sumažina uždegiminiuose procesuose nekrozės faktorių išsiskyrimą.

Taip pat labai svarbu valgyti uždegimą slopinančių produktų: uogų, riebių žuvų, grybų, vartoti alyvuogių aliejaus, pipirų, daržovių, žalios arbatos, ciberžolės, riešutų, įvairių sėklų, kakavos.

Viduržemio jūros dietos pagrindą sudaro daugiausia augalinės kilmės produktai (daržovės, vaisiai, grūdai, augaliniai aliejai, riešutai, prieskoniai). Gyvūniniai baltymai turi būti valgomi mažesniais kiekiais, pirmenybė teikiama žuvims ir jūros gėrybėms.

Lektorė išdėstė pagrindinius sveikos mitybos principus. Maistas turi būti labai įvairus. Būtina pasirinkti maisto produktus praturtintus omega-3 polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, riboti omega-6 vartojimą, tinkamesni viso grūdo produktai: rudieji ryžiai, bolivinė balanda, pilno grūdo makaronai, kalakutiena. Gardinti maistą ciberžole, kurkuminu, imbieru, rozmarinu. Rinktis fitomaistinių medžiagų šaltinius (ryškios ir tamsios spalvos vaisiai bei daržovės, oranžinės ar geltonos spalvos vaisiai, kryžmažiedės daržovės, tamsios spalvos lapinės daržovės, arbata, juodasis šokoladas).

Studentė Skaistė Rimeikaitė priminė, kad fizinis aktyvumas mažina visceralinių riebalų kiekį, atpalaiduoja priešuždegiminius citotoksinus ir naviko nekrozės faktorius, gerina jautrumą insulinui, reguliuoja streso hormonus, pagerina kraujotaką, veikia žarnyno mikrobiotos sudėtį ir funkciją, stiprina antioksidantų gamybą.

Lektorė pateikė ir išanalizavo pavyzdinį dienos valgiaraštį, atsakė į senjorų klausimus apie visceralinius riebalus, badavimo poveikį organizmui. Taip pat priminė, kad uždegimas, tai - ne liga, o procesas, priklausantis nuo mūsų pačių.

Renginyje taip pat dalyvavo Vilniaus kolegijos dėstytoja Rasa Jonušienė, kuri pasidžiaugė MČTAU ir Vilniaus kolegijos bendradarbiavimo nauda abejom pusėms, pažadėjo, kad jos mokomi studentai bakalauro darbus atliks remdamiesi senjorų universiteto studentų patirtimi.

MČTAU senjorai liko patenkinti sužinoję daug naujo ir pakartoję tai, kas seniai buvo žinoma.

Viktorija Montviliene, Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė

24 04 10 SGF 2S

24 04 10 SGF 3S

24 04 10 SGF 4S

24 04 10 SGF 5S

24 04 10 SGF 6S

Sigitos Eimutienės nuotraukos

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis