MČTAU literatams kūrybiškumo nestinga. Gražiausius posmus ir prozos kūrinėlius jie sudėjo į septynias Literatūros fakulteto kūrybos rinktines. O ir autorinių darbų yra išleidę jau beveik visą šimtą. Bene pats kūrybiškiausias, aktyviausias – Leopoldas Stanevičius, parašęs ir išleidęs per dvi dešimtis įvairaus žanro leidinių. Naujausia L. Stanevičiaus knyga – „Pasaulis lyg demonas juokias”.

Leopoldas Stanevičius – daug spalvų ir atspalvių turinti kūrybinė asmenybė. Jis ne tik subtilus, jautrus lyrikas, nevengiantis pasinerti į giliausius žmogaus žmogui meilės jausmų vandenis, bet ir vyriškai santūriai, o kartu labai įtikinamai savo poetiniu žodžiu reiškiantis pagarbą ir didelę meilę gimtojo krašto gamtai, Tėvynei. Leopoldo eilėraštis spontaniškas, atrodo, lyg šaltinis, besiveržiantis iš pačių sielos gelmių, kartais labai nušlifuotas, kartais šiek tiek laisvesnės formos, bet visada – tikras žodžio ir minties grynuolis.

Leopoldas – ir aštroko, net kandaus žodžio meistras. Humoreska, parodija, epigrama, feljetonas, pamfletas, paskvilis – mėgstami jo kūrybinės raiškos žanrai.

Savo kūrybinio darbo laboratorijoje Leopoldas yra ragavęs ir žurnalistinio darbo skonio. Jam ne svetimas reportažas, esė, publicistinis straipsnis. Taigi, Leopoldas – ne tik poetas, bet ir žurnalistas.

Ypač daug laiko ir energijos atiduota knygų redagavimui „Minties“ ir „Diemedžio“ leidyklose, taip pat bendradarbiauta su „Vagos“, „Asvejos“, „Mažojo Vyturio“ leidyklomis. Vadinasi, Leopoldas – ir redaktorius.

Jo gražių ir prasmingų darbų puokštėje negalima nepastebėti dar vienos spalvos – mokytojavimo Šilutės, Pagėgių, Traksėdžių mokyklose. Išvada: Leopoldas – dar ir pedagogas. O kiek yra išvertęs eilėraščių iš lenkų, vokiečių, rusų kalbų į lietuvių kalbą? Be viso šito, jis – puikus istorinės, politologinės tematikos paskaitų lektorius, kuriam suteiktas MČTAU garbės lektoriaus vardas. Taigi, darbuotasi ir tebesidarbuojama ne vien literatūros baruose. Žvelgiant iš šalies, atrodo, kad ir dabar kolegos Leopoldo interesų ratas jaunatviškai platus. Ne vien literatūra, bet ir menas, istorija, politika, švietimas jam įdomūs ir svarbūs. Parodos, koncertai, spektakliai, įvairūs kultūriniai renginiai, pagaliau – Trečiojo amžiaus universitetas... Leopoldas visur suspėja, visur matomas.

Sveikindamas kolegą su nauja knyga – „Pasaulis lyg demonas juokias” (Kaunas, 2023) sąmoningai nepiktnaudžiauju jo kūrybos pavyzdžiais, bet kviečiu atsiversti (jeigu to dar nepadarėte) bent vieną jo knygą (o jų yra per dvidešimt) ir paskaityti. Tikiu, jog maloniai pabendrausite su Poetu.

Senjoro užrašuose – Leopoldo eilėraščiai „Baladė apie paukštę“ ir „Neišmetė“.

Prof. Jonas Ambrukaitis

Literatūros fakulteto nuotraukos