Šeštadienį Trakuose vėl susitiko skirtingo amžiaus ir įvairių žanrų šokių mylėtojai iš visos Lietuvos. Čia įvyko tradicinis pastatyminių šokių kompozicijų festivalis „Šypsenų vaivorykštė 2024“. Festivalis, kurio sumanytoja įkvėpėja ir organizatorė yra choreografė Valerija Stričkienė, kasmet vis populiarėja. Šiemet privalomoje programoje savo šokių kompozicijas pristatė net 27 kolektyvai. Tarp jų - trys MČTAU kolektyvai. Atvyko ir šokių kolektyvai iš Skuodo, Naujosios Akmenės, Panevėžio bei Raseinių Trečiojo amžiaus universitetų, Kaišiadorių, Druskininkų, Mosėdžio senjorai.

MČTAU šokių kolektyvas „Nonna dance“.

Renginio populiarumas neleidžia sustoti, kolektyvų vadovai jau rudenį pradeda klausinėti, ar bus festivalis,- sakė organizatorė Valerija Stričkienė, - kasmet festivaliui dalyviai privalo parengti naujų šokių privalomajai ir parodomajai programoms. Kitokių apribojimų dalyviams nėra.“

Spalvingą festivalio pavadinimą pateisino ne tik skirtingas dalyvių amžius - darželinukai, moksleiviai, studentai ir gausiausias – senjorų būrys, ne tik šokių stilių įvairovė – nuo šiuolaikinio gatvės šokio iki klasikos ar baleto. Kai kurie pasirodymai – tikri spektakliai. Visas renginio valandas čia žaižaravo gausybė spalvų, garsų, emocijų.

Pirmoji festivalio dalis prasidėjo sveikinimais. MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė džiaugėsi, kad šalia šoka ir vaikai, ir močiutės. „Jie taip vieni prie kitų dera ir taip džiugina, kaip neišsiskleidęs pumpuras šalia žydinčios rožės“, - tokius pavasariškai saulėtus epitetus ne kartą savo kalboje naudojo rektorė. Perduotos Seimo narės Editos Rudelienės padėkos festivalio rengėjams ir dalyviams. Ir pristatyta vertinimo komisija, kuriai vadovavo dr. Zita Žebrauskienė. Profesionalo žvilgsniu šokėjus vertino šokėjas Robertas Januška, choreografės Violeta Žukienė, Dalė Maskoliūnienė.

Iki pietų buvo parodyta 19 parodomųjų kompozicijų. Kol komisija vertino pasirodymus, scenoje - kolektyvų parodomoji programa. Vienai iš labiausiai patyrusių, MČTAU šokių grupei „Nonna dance“ šis festivalis jau devintas. Šį kartą konkursui šoko „Siuitą“. Ir komisija įvertino „Nonna dance“ pasirodymą kaip novatoriškiausią šokį. Šokių grupei „Bruknės“ atiteko elegantiškiausio kostiumo nominacijos apdovanojimas. O šokių grupė „Emocijos“ pelnė žiūrovų simpatijų apdovanojimą. Šiems kolektyvams vadovauja Valerija Stričkienė.

Spindinčios akys, šviesūs veidai, vos suskambus muzikai judesiui spurdantys raumenys, tai išskiria šokio mūzos įkvėptuosius. Šalia jų visada daugiau gyvybės ir optimizmo. Kiekvieno kolektyvo privalomosios programos pasirodymas buvo įvertintas, kolektyvų vadovams įteiktos padėkos, šokėjams - nominacijos diplomai ir taurės.

Antrojoje festivalio dalyje komisija vertino net 20 pasirodymų. Žiūrovų simpatijų apdovanojimą pelnė Naujosios Akmenės TAU kolektyvas „Retro“ už šokį „Graikas Zorba“. Už šokį „Konkistadoras“ stilingiausio šokio apdovanojimą pelnė „Raseika“ iš Raseinių TAU. Panevėžio TAU „Pozityvo“ šokis „Dona Marija“ pelnė subtiliausio šokio apdovanojimą.

Harmoningiausias judėjimas yra šokis, o šokis sujungia savyje ir judesį, ir muziką, ir mintį. Todėl šokio magija nuo ankstyvo ryto iki vakaro buvo apėmusi beveik visas Trakų kultūros ir meno centro erdves. Šokėjai mokėsi vieni iš kitų, nenustygo atkartodami pasirodančiųjų judesius būdami tarp žiūrovų. Ne be reikalo sakoma, kad niekas taip nesuartina žmonių, nesuburia kolektyvų, kaip šokis. Žiūrovų ir palaikančių šokėjus sirgalių salėje taip pat netrūko, nes gausiais plojimais palydėti visi pasirodymai.

Lilija Smalakienė

MČTAU šokių grupė „Bruknės“.

MČTAU šokių grupė „Emocija“.

Choreografė Valerija StričkienėValerija Stričkienė.

Festivalio „Šypsenų vaivorykštė 2024“ apdovanojimai.

Autorės nuotraukos