Paskutinę rugsėjo dieną Alytaus jaunimo centre vyko kompozitorės, vargonininkės, Alytaus rajono garbės pilietės Genovaitės Švabienės autorinės kūrybos vakaras „Pabūkime kartu“, į kurį pati autorė pakvietė Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto (MČTAU) Meninio ugdymo fakulteto Romantinio muzikavimo ansamblį „Romantikai“ (vadovė fakulteto dekanė Janina Izabelė Bražiūnienė, koncertmeisteris Liutauras Milišauskas) .

Šiltas pasitikimas Dzūkijos sostinėje

Važiuodami į Alytų labai jaudinomės, nes dainos buvo naujos, negirdėtos, repeticijoms laiko buvo ne per daugiausia. Kartu su mumis važiavo mūsų „talismanas“ – MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė, vėliau prisipažinusi mums, kad taip pat labai jaudinosi. Bet jaudulys buvo bereikalingas, šeimininkų buvome labai šiltai ir draugiškai sutikti, palydėti į mums skirtą kambarį, supažindinti su Alytaus jaunimo centro užkulisiais ir vakaro programa. Didžioji salė buvo pilnutėlė, čia šurmuliavo renginio dalyviai, būriavosi etnokultūros mylėtojai, žiūrovai, susirinkę paklausyti gražių, skambių G. Švabienės sukurtų dainų.

Ilgesingai jautrios, hitais tapusios dainos

Gražiausius kompozitorės kūrinius atliko kapelos ir ansambliai: „Keturnytis“ (vadovė Jolita Bražinskienė), vakaro organizatorius Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių folklorinis ansamblis „Tarškutis“, vadovaujamas šeimyninio tandemo Rimos ir Leonido Mojsejenkų, daugiau nei 50 metų gyvuojantis Luksnėnų moterų ansamblis „Alasėlis“, vadovaujamas vakaro „kaltininkės“ G. Švabienės, Metelių parapijos kaimo kapela „Metelys“ (vadovė Danguolė Alksninienė), Daugų miesto moterų ansamblis „Suvingio banga“ (vadovė Stasė Maževičienė), Alytaus miesto Bočių liaudiškos muzikos kapela „Dzūkija“ (vadovė Meilė Miliauskienė), Šiaulių rajono Kairių km. liaudies muzikos kapela „Šilas“ (vadovė Gitana Svirplienė), MČTAU „Romantikai“.

Vakarą pradėjo „Keturnytis“, kurio dalyviai suėjo dainuodami G. Švabienės dainą „Pabūkim kartu“, po jų pasirodė „Tarškutis“, sudainavę tarmiškai ir sutrypę trankią „Dzūkų polką“. Tėviškės ilgesio gaida suskambėjo „Alasėlio“ pasirodymas. Su nuostabia jurginų puokšte iš p.Genovaitės gimtojo kaimo darželio ir skambia daina į sceną atskubėjo „Metelys“, jautriai ir švelniai drauge su sparnuotu vėju dainavo „Suvingio banga“, smagiai nuaidėjo „Dzūkijos“ pasirodymas.

MČTAU ansamblis „Romantikai“ pradėjo savo pasirodymą autorės daina „Metų viltimi“, ž. Scholastikos Kavaliauskienės. Dainavome apie mėnesienos jūroje besimaudančią naktį, sapnų vizijas ir metų viltimi braukiančią voratinklį nuo veido neramią sielą, primenančią energingąją dainos autorę G. Švabienę.

Daug aplodismentų ir didelio žiūrovų palaikymo sulaukė jautri daina „Tu nelauk“, kurią atliko J. I. Bražiūnienė, subtiliai pritariant ansambliui ir švelniai aidint L.Milišausko virkdomo smuiko garsams.

Skambant dainai „Išgalvojau tave“, kurią su ansambliu atliko Meninio ugdymo fakulteto prodekanas prof. Antanas Kiveris, prie scenos dainų autorę palydėjo mūsų rektorė dr. Zita Zebrauskienė. Kaip žinia, jos abi liepos 6 dieną gavo Valstybės apdovanojimus Prezidentūroje. Tarėme padėkos žodį gerbiamai autorei, vietoje gėlių įteikėme šakotį iš Aukštaitijos.

Trankia smagia muzika žiūrovus užbūrė kapela „Šilas“. Skambėjo šiltos, jautrios, dzūkiškos, hitais tapusios dainos apie gimtinę, tėviškę, meilę, svajones, išgyvenimus. Ir žiūrovai, ir dalyviai buvo įtraukti į smagų, draugišką pasibuvimą kartu. Audringi plojimai, nuoširdžios šypsenos, pasiūbavimai, palingavimai – salė ošė, trepsėjo į ritmą ir dainavo, pritardama vakaro dainininkams ir muzikantams.

Tarp kolektyvų pasirodymų žiūrovus linksmino visų gerai žinomų jumoristų Vinculio ir Marceliutės pajuokavimai, kolektyvus į sceną kvietė renginio vedėjai Tomas Belickas ir Dalia Langvinienė.

Renginio pabaigoje visi kolektyvai kartu su vakaro autore ir žiūrovais draugiškai dainavo dainas „Ei, Dzūkeli“, „Senas klevas“.

Atsisveikinimas su dainų autore

Gera buvo pabūti kartu draugiškoje linksmų, nuoširdžių Dzūkų bendrijoje, artimiau susipažinti su unikalia, nepakartojama nuostabių, jautrių, už širdies griebiančių dainų autore, mažute Dzūke Genovaite Švabiene. Atsisveikindami palinkėjome autorei stiprios sveikatos, kūrybinės sėkmės, naujų skambių dainų bei ilgų ir gražių gyvenimo metų.

Ilgametė kultūros darbuotoja visą savo gyvenimą atidavė muzikai ir kultūrai. Šių metų Valstybės dieną LR Prezidentas Gitanas Nausėda už nuopelnus išsaugant ir garsinant lietuvių liaudies dainas, už etnokultūros puoselėjimą apdovanojo G. Švabienę Ordino „Už nuopelnus Lietuvai” medaliu. G. Švabienės kūrybinė veikla įvertinta Alytaus rajono vadovų, LR Seimo narių.

G. Švabienės autorinės kūrybos vakaro „Pabūkim kartu“ vaizdo įrašą galite pasižiūrėti čia

Gražina Banevičienė, MČTAU Romantinio muzikavimo ansamblio „Romantikai“ dalyvė

Vytauto Vasiliausko nuotraukos