Prabėgę metai MČTAU senjorams buvo aktyvūs ir pilni naujų žinių. Praėjusiais metais pristatę naują projektą ,,Informacinės technologijos jungia kartas“ universiteto bendruomenei, šių metų vasario mėnesį projekto dalyviai jau rinkosi pristatyti šio dvejus metus trunkančio projekto tarpinius rezultatus.

Projekto vadovė Laima Tuleikienė pažymėjo, kad projekto tikslas – mažinti vyresnio amžiaus žmonių technologinę atskirtį, motyvuojant juos pažinti skaitmenines technologijas bendrystėje su jaunąja karta ir skatinant tobulinti jų skaitmeninius įgūdžius – sėkmingai siekiamas. Buvo vykdoma net 12 įvairių veiklų. Per pirmuosius projekto metus buvo įvertinti senjorų informacinių technologijų (IT) mokymosi poreikiai, kuriuos pristatė Loreta Štelbienė, parengta mokymo medžiaga asociacijos „Langas į ateitį“ parengti jaunieji mokytojai ir organizuotos bendros jaunimo ir senjorų veiklos. Taip pat įsigyta naujos mokymo įrangos bei programų. Vienas iš jaunųjų mokytojų, Deivydas Jučas, dalyvavo renginyje ir pasidalino savo įspūdžiais. Deivydas papasakojo, kad senjorų mokymas jam buvo puiki patirtis ir galimybė, tuo labiau, kad jis nebeturi savo senelių, su kuriais galėtų savo žiniomis pasidalinti.

Buvo pasidžiaugta ir padėkota MČTAU mentorių komandai - Reginai Gucalo, Rimai Kalininia, Jolantai Katkuvienė, Aurelijai Pilėnienei ir Nijolei Vitkauskienei - ir jų vadovui Ovidijui Gabrėnui. Be jų kantrybės ir širdies šilumos nebūtų atsiradę net 119 naujai informacinėse technologijose patobulėjusių MČTAU klausytojų. Mentoriai pasidalino savo mintimis, kurių svarbiausia yra ta, kad reikia daugiau mentorių. Labai kviečiami visi, kas gali, jungtis į šią puikią komandą.

Projekto partnerio, asociacijos „Langas į ateitį“ vadovė Rita Šukytė papasakojo, kaip būti saugiems internete ir pasidalijo neseniai vykusios Saugaus interneto savaitės rezultatais.

Renginyje taip pat dalyvavo kviestinė lektorė Agnė Župerkaitė, kuri įtaigiai papasakojo apie lengvai suprantamą kalbą – Europoje plačiai paplitusį metodą, kuris leidžia pritaikyti jau egzistuojantį tekstą į lengvesnę versiją. Metodas remiasi ekspertų sukurtomis taisyklėmis ir rekomendacijomis. Skaičiuojama, kad Lietuvoje net 420 tūkstančių žmonių patiria iššūkių, susijusių su informacijos prieinamumu. Pavyzdžiui, tai negimtakalbiai, senjorai ar asmenys su laikinais sveikatos sutrikimais. Lengvai suprantama kalba gali pagerinti informacijos prieinamumą ne tik šioms gyventojų grupėms, bet ir visai visuomenei. Sutarėme su Agne bendradarbiauti toliau, stengtis pritaikyti lengvai suprantamą kalbą rengiant pranešimus ar gal net tobulinant MČTAU svetainę.

Po kavos pertraukos, kurios metu skanavome šviežiai keptą pyragą su kava, renginio dalyviai buvo supažindinti su virtualia realybe. Projekto veiklų koordinatoriai O. Gabrėnas ir Jurgita Rotomskienė realiai pademonstravo naujai įsigytos technikos - virtualių žaidimų galimybes. Kartu jie pakvietė senjorus aktyviai naudotis turima technika, užsirašyti į asmeninius užsiėmimus ir patirti naujų technologijų teikiamą džiaugsmą žaidžiant.

Metų pabaigoje yra numatytas projekto užbaigimo – galutinių rezultatų pristatymo – renginys.

Laima Tuleikienė, projekto vadovė, Violeta Skaržinskienė, renginio organizatorė

Rasos Pakalkienės nuotraukos